חדשות

עלייה ניכרת במספר פצועי הירי המטופלים בבית החולים רמב"ם בחיפה

מתחילת השנה טופלו ברמב"ם 85 פצועי ירי, רובם מהמגזר הערבי | מנהל יחידת הטראומה: "מדובר בפציעות מורכבות המחייבות ניתוחים ממושכים - הרשויות חייבות לפעול למיגור התופעה החמורה"

חדר ניתוח ברמב"ם (צילום: אבשלום לוי / רמב"ם)

במהלך 2019 הגיעו לטיפול ביחידת הטראומה במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה יותר נפגעי ירי לעומת השנה שעברה. כך נמסר אתמול (א') מבית החולים המשמש כמרכז-על לנושאי טראומה עבור כל אזור הצפון הארץ.

בחודשי ינואר-אוקטובר השנה טופלו ברמב"ם 85 פצועי ירי: 84 מהם גברים ואישה אחת. בהשוואה לשנים קודמות, זוהי עלייה משמעותית: ב-2017 כולה הגיעו לרמב"ם 54 פצועי ירי וב-2018 טופלו ברמב"ם 60. 87% מהפצועים הם מהמגזר הערבי וקרוב למחצית מהפצועים הובאו מיישובי הגליל התחתון.

"בשנים האחרונות", הדגיש ד"ר האני באחוס, מנהל יחידת הטראומה ברמב"ם, "רואים אצלנו מגמת עלייה במספר פציעות הירי המתנקזות לבית החולים בחיפה. לעתים קרובות אלו פציעות מורכבות שהטיפול בהן מחייב מעורבות של מומחים שונים, ביצוע ניתוחים ממושכים שלאחריהם נדרשים המטופלים לתקופות אשפוז ממושכות ולתהליכי שיקום מורכבים. זו בהחלט תופעה מדאיגה".

על פי נתונים נוספים שרוכזו ברמב"ם: הגיל הממוצע של הפצועים - 32 שנה. 67% מהם בגילאי 40-20. 9.5% מפצועי הירי שהגיעו לרמב"ם עד אוקטובר 2019 היו בני 19 או אף פחות מזה. בתחילת השבוע שעבר פונה לרמב"ם בן 18 עם פציעת ירי ופצוע נוסף בן 38.

באשר לחומרת הפציעות: נרשמה עלייה במספר פצועי הירי הקשים שהגיעו ב-2019 לחדר ההלם, יותר מאשר בשנתיים הקודמות. 82% מפצועי הירי נזקקו לניתוחים דחופים, 16% נזקקו לניתוחים משולבים. בסך הכל בוצעו 74 פעולות ניתוחיות בפצועים אלה.

בשל מורכבות הפציעות שלהם נרשמה בשנה הנוכחית עלייה במשאבי האשפוז ובמידה ניכרת הצורך לאשפזם במחלקות טיפול הנמרץ. למרות מאמציהם של צוותי הטיפול השונים, שישה מפצועי הירי נפטרו.

ד"ר באחוס: "בציבור הרחב מסתכלים על המקרים הללו כעל אפיזודה חולפת. 'סיפור' שעליו מדווח בחדשות. אבל צריך להבין שאלו הן פציעות המצריכות טיפול ארוך ומסובך. יש לכך השלכה לא רק על הפצוע עצמו אלא על מעגלים נוספים סביבו: משפחתו, סביבת מגוריו, מקום העבודה. מעבר לפגיעה הפיזית, יש גם טראומה נפשית. איכות החיים של הפצועים נפגעת. המצב הזה מחייב התערבות של גורמים מקצועיים רלוונטיים בתוך בית החולים אבל גם מחוצה לו. נוכח העלייה במקרים הללו, הרשויות חייבות להתערב ולפעול באופן רציני וארוך טווח כדי למגר את התופעה החמורה הזאת".

נושאים קשורים:  רמב"ם,  פצוע ירי,  ד"ר האני באחוס,  חדשות,  יחידת הטראומה,  המגזר הערבי
תגובות